Despre Praga
  Traditie si modern
  Informatii utile
  Impresii de calatorie
  Excursii de  o zi la Praga
  Oferta vizita Praga
 

 Traditie si modern

 

 

Asezata intre dealurile Boemiei, strapunsa de riul Vltava, Praga - numita si "Parisul Estului", "Orasul magic", "Orasul de aur", "Orasul celor o mie de turnuri" - intruneste un amestec de stiluri de viata, conceptii, zvicniri ale modei. Fie ca se incepe cu centrul sau cu periferia, orasul misteriosilor astronomi, alchimisti sau al indragostitilor de frumos nu isi pierde farmecul. Aici au trait si creat Franz Kafka, Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart si multi altii care si-au lasat amprenta asupra structurii orasului prin monumente, edificii, statui inchinate lor. Doar Piata Orologiului in sine este un monument de cultura nationala. Marele Orologiu construit in secolul al XV-lea dezvaluie, la ora 12, unei multimi multinationale ingramadite in fata sa, efigiile celor 12 apostoli.

Intreaga piata este decorata cu monumente, toate in perfecta stare in ciuda virstei lor. Monumentul lui Jan Hus, sculptat in 1915, aminteste de razboiul husitilor, biserica Sf. Nicolae confera o panorama a credintei biblice, iar imaginea bisericii Sf. Iacob da timpul inapoi catre epoca in care martiriul era singura posibilitate de exonerare a pacatelor.
Dar daca acest amestec fericit de stiluri, epoci si nazuinte nu place indeajuns, poate Casa Granovsky va satisface cele mai acute exigente. Impodobita cu scene religioase si mitologice, constructia se distinge de celelalte nu numai prin pitorescul pe care il inspira, dar si prin tehnica graffiti (picturi murale), probabil un stramos al cutezatorului graffiti pe care il putem admira astazi pe zidurile blocurilor, sub poduri, pe statui.
Departindu-se de Piata Orologiului, turistul prosper - aceasta calitate este vitala intr-un oras in care preturile nu sint prietenoase cu cei strimtorati - nu va rezista tentatiei de a se aseza la o terasa sau intr-o cafenea si de a-si savura comanda, care variaza dupa pofta inimii si marimea pungii. Un chelner binevoitor, plin de solicitudine, care vorbeste cel putin germana sau engleza, daca nu chiar ambele, este gata sa serveasca clientul, care intuieste intr-adevar sensul zicalei: "Clientul nostru - stapinul nostru".
 

Urmeaza alte biserici, poduri, statui. Strada Celetna, de exemplu, o alta dovada a convietuirii armonioase intre stilurile baroc si cubist, ofera ochiului o vasta paleta de case si palate vechi, resedinte ale regilor cehi pina la sfirsitul secolului al XV-lea. Dintre ei, Carol al IV-lea a construit un centru universitar care isi pastreaza prestigiul si astazi. Podul Carol, singurul pod de piatra din Praga, care ii poarta acestuia numele, impodobit cu 30 de statui si grupuri de statui, creeaza impresia unei plimbari pe Champs Elisees, datorita numerosilor pictori si graficieni pregatiti sa schiteze oricind portretul sau caricatura oricui.
Un loc aparte in ierarhia monumentelor ii este rezervat complexului Loreta, format dintr-o manastire de capucini, din biserica Sf. Ioan Nepomuk, palatul Czernin si manastirea Strrahov. Inauntru sint expuse picturi si fresce murale infatisind personalitati istorice si biblice. In interiorul capelei, strajuita de un sistem de alarma riguros amplasat, troneaza un impunator altar de argint masiv. Trezoreria este un spectacol al opulentei si stralucirii numeroaselor bijuterii, obiecte de cult sau potire lucrate in aur, argint si pietre pretioase. Dintre toate, "Soarele praghez", facut din cele 6 500 de diamante ale rochiei de mireasa a Evei Francesca de Kolowrat, este cel mai impunator si se gaseste aici de peste doua secole.
 

Dar poate cel mai important - fara a face discriminari ofensatoare sau a neglija alte monumente - este Castelul (Hradčany), acel mister care il fascina pe Kafka si care astazi este pazit cu strasnicie de soldati imobili care amintesc de "cerberii" Palatului Buckingham din Londra. Inauntru - aceeasi inghesuiala, aceleasi umbrele si bete ale ghizilor agitindu-se in aer, acelasi amestec de limbi si dialecte. Castelul praghez este una dintre cele mai mari fortarete din lume. Cuprinde o galerie de picturi, Capela Sfintei Cruci cu o trezorerie, biserica Sf. Vita, o minunata constructie in stil gotic, ingemanata cu catedrala Notre Dame; fiecare ungher si pietricica are legenda sa si fiecare picatura si sculptura a fost martor la evenimente ce au zdruncinat istoria. Praga este, in general, o relicva vie a trecutului.

PRAGA


 

                                                                                                                                ŠLaura.All rights rezerved