Despre Praga
  Traditie si modern
  Informatii utile
  Impresii de calatorie
  Excursii de  o zi la Praga
  Oferta vizita Praga
 

 Impresii de calatorie

 Transportul in comun in Praga este bine reprezentat. Tramvaiele sosesc exact la ora indicata pe placuta din statie, iar tu ai posibilitatea sa-ti calculezi durata cursei si deci costul biletului. Au un sistem automat de schimbare a macazelor, dar si o frecventa enervanta a statiilor (una este aici, urmatoarea la 50m dupa colt).Orasul este de vis... si 'de aur', cum este supranumit. Se vede ca este un oras turistic, pentru ca e plin de turisti si de tentatii. Primii se plimba in grupuri bine organizate, fiecare ghid incercand printr-un obiect (umbrela, sapca, un bat cu 2-3 panglicute colorate in varf) sa-si diferentieze grupul sau de altul, iar tentatiile au forme variate: cristal de Bohemia, bijuterii din aur, bere adevarata, sepci, tricouri si alte accesorii cu logo-ul "Praha". Nu stii in ce parte sa te uiti ca sa nu pierzi nimic din farmecul orasului. Stare Mesto (Orasul Vechi) este un muzeu in aer liber. Piata Staromestske Námestí aduna la fiecare ora fixa zeci de curiosi in fata orologiului.

 

La prima bataie a gongului cateva papusi executa un "program artistic": un schelet trage de sfoara un clopotel, un ostean isi plimba amenintator sabia prin aer, un altul suna din trambita si cateva papusi se rotesc in turnul ceasului uitandu-se pe rand la noi prin 2 ferestruici. O ploaie de blitzuri incepe sa imortalizeze aceste miscari. Daca nu te misti rapid, risti sa ramai fara poza, caci papusile nu accepta bis-uri. Un element central al pietei este biserica Tyn. Turnuletele ei seamana cu cele ale unui castel din desenele lui Walt Disney si simbolizeaza pozitia barbatului fata de femeie (desi iti par la aceeasi departare, unul este cu un pas inaintea celuilalt… care o fi barbatul si care femeia?). In piata poti sa bei o bere buna, poti sa-i admiri pe actorii si cantaretii ambulanti sau poti sa-ti iei bilet la vreun concert de Mozart de la vanzatorii imbracati in haine de epoca.Orasul Nou e dominat de Piata Welceslas (Václavské náměstí) cu Muzeul National si statuia ecvestra a Sf.

 

 

Welceslas. Este inima comerciala a orasului, din ea pornind cateva stradute cu magazine cochete. Nu poti sa vii in Praga si sa nu mananci carnaciori pe bulevardul Welceslas. Vreo 15 tonete isi disputa teritoriul de 500 m lungime, impartind atat mirosuri cat si produse picante de bagat la "ghiozdanel".Castelul Hrad a fost construit in secolul 9 sub forma unei fortarete din lemn. Azi este una din cele mai impresionante constructii ale Pragai, iar portile palatului sunt pazite de cei mai frumosi soldati (sunt atat de sobri incat, daca le ceri permisiunea sa te fotografiezi alaturi de ei, iti vor raspunde printr-o clipire abia perceptibila). Catedrala St. Vitus a inceput sa fie construita incepand cu anul 1344 de catre regele Karl IV. Cu o pauza de 451 de ani, ea a continuat sa se dezvolte ajungand la forma finala abia in anul 1929. Inauntru se afla sarcofagul din 2 tone de argint a lui Johann Nepomuk. A locuit in Praga in a doua jumatate a secolului 14 si a fost preot pe vremea lui Wenceslas IV. Regele era mic de statura, avea o sotie inalta si frumoasa si era, normal, cumplit de gelos. Johann Nepomuk era confidentul reginei si pentru ca a refuzat sa-i spuna sotului fragmente din spovedania acesteia, a fost torturat si apoi aruncat de pe Carluv Most (podul Carl).

Legenda spune ca in locul unde Nepomuk a atins apa, au aparut 5 stele. Astazi, pe la jumatatea podului se afla statuia sfantului, iar daca atingi simultan cu mana stanga crucea si cu dreapta cele 5 stele de pe statuie, dorinta pe care ti-o pui se va implini. Catedrala St. Vitus si imprejurimile pot fi vizitate gratis sau contra cost. Diferenta intre acestea 2 consta in vizionarea de aproape a sarcofagului de argint a lui Nepomuk, catacombele catedralei unde este ingropat Karl IV, biserica St. George, Turnul prafului de pusca, Vechiul Palat si nu in ultimul rand Turnul catedralei in varful caruia ajungi urcand 283 de scari! Merita efortul, caci la capatul acestui urcus ametitor te asteapta o panorama de vis. In spatele catedralei, se afla Straduta de Aur (Zlata Ulicka) cu case de poveste (aici se afla cea mai mica casuta din oras - compusa dintr-o camaruta minuscula de 1m2) ce adapostesc astazi mici magazine cu souvenir-uri. Un alt punct de atractie in acest perimetru este Muzeul jucariilor. Mentiune speciala pentru colectia de papusi Barbie (de la cele aparute cu zeci de ani in urma pana la cele din zilele noastre) ce se afla la etajul 1 al cladirii si un 'premiu special al juriului' (sotul meu) pentru "Barbie schioare". Pentru relaxare se recomanda o plimbare prin Gradinile regale, cele ale Palatului Belvedere si dealul Petrini (poti trisa urcandu-l cu funicularul). Daca vrei sa vezi cat de bine stiu praghezii sa refoloseasca lucrurile comuniste poti sa te abati un minut prin parcul Letna situat pe un deal. In varf, pe soclul unei foste statui de trista amintire s-a montat un metronom cu-n ac hipnotizant. Noaptea acesta este luminat de zeci de beculete. La baza soclului se afla un reflector indreptat spre varfului acului, astfel ca inltimea lui se amplifica in urma luminii puternice. Cateva din bisericile Pragai merita cu adevarat sa fie vizitate.

Biserica Sf. Maria si Sf. Anton din Padua a fost construita in anul 1584 si refacuta de-a lungul anilor. Situata la baza dealului Petrini, adaposteste astazi sculptura pruncului Iisus. Istoria statuetei este incompleta, nestiindu-se cu exactitate unde, cand si cum a fost facuta. In 1631 saxonii invadeaza Praga iar sculptura este aruncata intr-un colt al altarului. Este descoperita cativa ani mai tarziu si refacuta. Are 28 cm inaltime, mana dreapta este ridicata in semn de binecuvantare iar in stanga tine o cruce. Desi imbracat initial intr-o simpla camasuta albastra, de-a lungul anilor a primit ca donatie din partea mai multor tari peste 70 de hainute, cea mai veche fiind din 1700. Astazi exista un ritual al schimbarii hainutelor si un muzeu in care acestea pot fi admirate.

Biserica Sf. Petru si Pavel este cu mult mai veche. Este situata pe dealul Vysehrad si are cel mai interesant basorelief: 'Iadul si Raiul'. O tanara femeie aflata in Iad doreste sa ajunga prin cainta in Rai. Dracii vor sa o ispiteasca sa ramana, in timp ce Sf. Petru aflat la poarta Raiului o iarta de pacate si o ajuta.

In biserica Sf. Nicolae a cantat insusi Mozart iar azi acolo, au loc concerte cu operele maestrului. In partea de sud a orasului, la Bertramka, acesta a locuit o vreme si a compus opera Don Giovani. Casa exista si azi si este transformata in muzeu. Daca vrei sa mananci ceva bun, poti intra in cafeneaua Vltava. Asezata pe malul raului cu aceslasi nume, aproape de insulita Zofin, iti ofera pe langa ambient si mancare, o bere deosebit de buna si neagra: Kelt (gulerul de spuma este de 2 degete si arata ca in pozele de reclama). La sfarsit te rasfata si cu o cafea Segafredo facuta la mare arta. Ca o concluzie a acestei vizite pot afirma cu tarie ca Praga este un oras cu adevarat turistic. Nu ai cum sa fi dezorientat intr-o capitala in care informatia sub orice forma ar fi ea este atat de accesibila: de la semne sugestive pana la instructiuni in 3-5 limbi de circulatie internationala.

 

 

PRAGA


 

                                                                                                                                ©Laura.All rights rezerved